Witlof-rode bietensalade met appel, sinaasappel en frisse yoghurt-dressing
Verder wordt er in de Albanese keuken veel yoghurt gebruikt. Yoghurt is lekker in een dressing, zoals bij deze witlof-rode bietensalade met appel en sinaasappel. Deze salade wordt gecombineerd met een heerlijke frisse zoetzure dressing met onder andere Griekse yoghurt en zoete gembersiroop. Ook rode bieten worden zijn typisch voor de Albanese keuken evenals de walnoten die het recept een extra Albanees tintje geven.
Ingrediënten:
- 2 rode bieten (uit je pakket)
- 1 appel (uit je pakket)
- 1 sinaasappel (uit je pakket)
- 3 stronken witlof
- 50 gram walnoten
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel olijfolie
- peper en zout naar smaak
Bereidingswijze:
Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en snijd de bittere binnenkant er samen met de onderkant af. Snijd daarna de witlof in dunne ringen en doe dit in een ruime kom.
Verwijder het klokhuis van de appel en snijd in blokjes (je hoeft de appel niet te schillen). Doe de appel bij de witlof in de kom.
Snij ook de rode bieten en voeg deze toe aan de witlof en appel.
Halveer de sinaasappel. Schil de ene helft en snijd deze in blokjes; voeg toe aan de appel en witlof. Pers de andere helft van de sinaasappel en doe het sap bij de appel, witlof en sinaasappel.
Hak de walnoten in grove stukken.
Maak de dressing door de volgende ingrediënten in een kommetje te mixen: 3 eetlepels Griekse yoghurt, 2 eetlepels azijn of citroensap, 1 eetlepel gembersiroop, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel olijfolie en peper en zout naar smaak. Schep dit door de witlof-rode bietensalade en breng eventueel nog verder op smaak met wat peper en zout.
Strooi op het laatst de walnoten over de salade, zodat ze lekker knapperig blijven.