Tave Mishi: Albanese groentestoofpot

De Albanese keuken bevat veel typische Balkanspecialiteiten en Mediterrane invloeden. Er worden veel verse kruiden en groenten gebruikt zoals paprika, aardappel, tomaat, courgette en ui. Hier kan je een heerlijk stoofpotje van maken, zoals Tave Mishi. Tave mishi is een  vleesgerecht dat vaak wordt geserveerd als hoofdgerecht in de Albanese keuken. Het is een stoofpot van aardappelen, uien, tomaten, kruiden en mals rund- of lamsvlees waar we voor deze gelegenheid ook de paprika en courgette uit het pakket aan toevoegen. Met zoete aardappel is het ook lekker.

Eet je liever vegetarisch? Vervang dan het vlees door stevige groenten, zoals wortelen en pastinaak, en paddenstoelen.

Ingrediënten voor 4-6 personen:

  • 6 kleine paprika’s (uit je pakket)
  • 4 aardappelen of zoete aardappelen (uit je pakket)
  • 2 grote tomaten (uit je pakket)
  • 1 courgette (uit je pakket)
  • 2 uien (uit je pakket)
  • 500 g rundvlees (hacheevlees of riblappen)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 350 ml vleesbouillon
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie voor het bakken

Bereidingswijze:

Verhit wat olijfolie in een grote (hapjes)pan op middelhoog vuur.

Hak de uien en bak deze tot ze zacht en goudbruin zijn.

Pers de knoflook of snijd deze fijn en voeg toe aan de ui.

Voeg vervolgens het lamsvlees of rundvlees toe en bak het aan alle kanten bruin.

Snij de tomaten, geschilde (zoete) aardappelen, paprika en courgette in grove stukken en voeg deze samen met het paprikapoeder, gedroogde tijm en gedroogde rozemarijn toe aan de stoofpot. Roer goed door elkaar.

Giet aansluitend de vleesbouillon in de stoofpot en breng het geheel aan de kook.

Zet het vuur laag (liefst de stoofpot net niet laten koken), dek de stoofpot af en laat het vlees en de groenten sudderen gedurende 150-180 minuten, of tot het vlees mals is en gemakkelijk uit elkaar valt.

Breng tot slot de Tave Mishi op smaak met zout en peper naar smaak.

Serveer de Tave Mishi warm als hoofdgerecht, eventueel met brood of rijst erbij.

Të bëftë mirë!

(Smakelijk eten!)