MIMOSA de zon in een vaasje zou ik zeggen. Het ruikt lekker en het fleurt er in huis even helemaal van op.

Op de drukke kruispunten staan mensen deze bossen te verkopen. Ik word er blij van… Maar tegelijk ogen de verkopers ervan soms zo intens triest en troosteloos.
Een bosje kost 100 Lekë, (1 Euro). Hoeveel bosjes heb je nodig om jezelf en je gezin van een maaltijd te kunnen voorzien? Hoeveel bosjes moet je verkopen voor de maandhuur van een huis, beginnend vanaf 15.000 Lekë (150 euro)?
De overeenkomst met deze dame: Ze heeft een gele jas net als de bloemen. Ze komt inmiddels wekelijks door onze straat. Door de tralies van ons tuinhek keek ze me de eerste keer zo doordringend en smekend aan. Veel woorden gebruikt ze niet, maar met een eenvoudig gebaar aan haar mond maakt ze duidelijk dat ze eten (of geld om het te kopen) van me wilde. Ik besloot een praatje met haar te maken en wat eten te geven.
Inmiddels resulteert dat in een wekelijks gesprekje op straat aan ons tuinhek. Ze slobbert dan een beker water leeg, waarbij ik me afvraag hoeveel ze die dag gedronken heeft. Ze haalt weemoedig haar schouders op als ik vraag naar haar gezin. Iedereen heeft haar in de steek gelaten. Ze veegt met haar van het vuil sorteren verweerde hand langs haar haast tandeloze mond die altijd wat openhangt. Ze haalt haar schouders op, zo van: “Wat doe je eraan? Dit is mijn leven.” Ze hijst haar tassen, met de winst van de dag, over haar schouder en sjokt op haar sloffen weer verder. Ze kijkt niet om, maar knikt als ik haar beloof dat ik voor haar situatie zal bidden.
Ze komt terug…elke week opnieuw. Soms ploft ze neer omdat ze geen kracht meer heeft, vandaag liep ze na een beker water snel weer door, geen tijd voor een gesprekje. Ik voel me machteloos ….. de vrolijke mimosa fleurt me even niet op. De ongelijkheid, het grote contrast in onze levens…. Ik vind het ingewikkeld en verdrietig. Mijn besluit om voor haar te blijven bidden staat meer dan vast, want wat kan ik anders? Hiervoor zijn mijn armen te kort. Gelukkig is er Eén die haar wel bereiken kan… en ik geloof dat dat gebeuren zal!