Nieuwsbrief + gzb2
13 oktober 2022

Beste vrienden,


Wat leuk dat je onze nieuwsbrief leest!

Ga met Gods vrede,
deel in Zijn zegen
leef uit Zijn volheid en kracht.
Durf te geloven, blijf op Hem hopen,
leef je geloof elke dag.

Toepasselijke woorden gezongen door jongeren uit de gemeente tijdens onze uitzenddienst begin Juli. Wat een kracht, vertrouwen en geloof ervaren we in de gesprekken die we hebben met gelovigen hier. Leven in volheid vanuit de marge. Leven uit hoop ook al lijkt het soms hopeloos. Leven onder Zijn zegen, omdat je je gezegend weet.

1 Kor 15 : 58 Wees daarom standvastig, onwankelbaar, altijd overvloedig in het werk van de Heere, in de wetenschap dat uw inspanning niet tevergeefs is in de Heere.

Een hartelijke groet uit Tirana,

Mirjam, Abel, Willeke en Johan

Uitgezonden

Zondag 3 juli staat sterk in onze herinnering gegrift. Wat was het een dag vol indrukken! Omringt door zoveel familie, vrienden en vertrouwde gezichten midden in onze gemeente van Monster. Handen werden opgelegd, indrukwekkende woorden (toe)gesproken en gezongen. Absoluut een moment om niet meer te vergeten. En vooral een moment wat ons daadwerkelijk het gevoel gaf dat we mochten gaan. Vanuit het midden van de voor ons zo vertrouwde gemeente werden we ‘op weg gezonden’ naar Albanië. Alle aanwezigen spraken hardop uit dat ze ons zullen steunen. Dat maakte indruk, zoveel stemmen tegelijk die toezeggen betrokken te zijn en blijven. Wat een zegen dat je zending samen met je gemeente mag doen!
Johan,Willeke,Abel _ Mirjam-36
Onvergetelijk in deze dienst was zeker het moment waarop een grote groep jongeren en kinderen ons toezongen dat Gods hand beschermt en zegent (Gods zegen voor jou van Sela). Dat ervaren we op zoveel verschillende momenten. Krachtig dat juist de jongeren en kinderen dit mee wilden geven. Nogmaals bedankt!
Johan,Willeke,Abel & Mirjam-55
Johan,Willeke,Abel _ Mirjam-25

Aankomen in Tirana

lopend naar de _kopsti_
vol geladen opweg naar Tirana
verhuiswagen leeglopen
Kijkend naar de maanden die achter ons liggen stemt het ons vooral dankbaar. Er is ontzettend veel werk verzet, niet alleen door ons, om tot een verhuizing en uitzending te komen. We kregen gezondheid en energie om alle actiepunten van onze mega lijst af te werken. Voldoende vindingrijkheid en mogelijkheden voor dingen die toch anders liepen. Genoeg helpende handen op zoveel verschillende posten. En elke keer opnieuw een bevestiging of aanmoediging dat deze stappen passen in Zijn plan met ons leven. Denk aan kaartjes met rake woorden, aansporende gedichten, liederen en teksten precies op momenten dat je het wel even kon gebruiken.
Het moedigt ons aan zoveel mensen om ons heen te weten die betrokken zijn, die zendingsmaatje worden omdat ze ook de noodzaak zien van een groeiende ‘wereldkerk’. Financiële steun blijft nog steeds heel welkom. Bezoek onze website eens om te ontdekken welke manier het beste bij u/jou past.

'Kijk eens om je heen...'

Dat is het gevoel wat we hier in Tirana veel hebben. Er zijn zoveel dingen die net een beetje, of soms heel veel, anders zijn dan hoe we dat gewend waren. Dat maakt dat we soms wat extra om ons heen kijken.
Schoonheid. Het begint al als je het land binnen komt rijden. Intens prachtig de bergen en de natuur. Zoveel kleuren groen, geuren van kruiden, bloemen en vruchten. Soms helaas overschaduwd door de lucht van smog van de vele auto’s in de stad. De vriendelijkheid en behulpzaamheid van de mensen hier, siert het land absoluut!
Afval is een tegenhanger van schoonheid. Veel rivieren en stroompjes staan droog wat enorm veel vuil en afval blootlegt. Helaas niet alleen daar, ook gewoon op straat, langs de weg of waar maar plek is. In Monster waren we verwend met en gewend aan een wekelijks ophaal systeem van één van de afvalbakken. Toen de plastic recycling op gang kwam vond ik er wat van dat ik ‘helemaal’ naar de dichtstbijzijnde lantaarnpaal ring moest lopen om daar mijn zak aan te hangen. Hier lopen we 3x zover voor alles wat afval is. Sorry voor m’n gemopper...
Tirana van bovenaf
bakfiest voor afval verzameling
Hier zie ik mensen van alle leeftijden keurig met hun afval op weg naar de vuil verzamelplaats. En daar aangekomen puilen de containers soms uit, maar soms ook niet. Af en toe lijkt het afval gesorteerd maar vaker is het een grote verzameling van alles wat men niet meer nodig heeft. En elke dag zie ik er dezelfde gezichten met een lange prikstok, zoekend naar plastic, blik of ander bruikbaar/ waardevol afval. Dit wordt vervolgens in grote bigbags vervoerd op een fiets. Soms wel 3 stuks op 1 bakfiets…ik zou zeggen probeer eens 3 volle vuilniszakken op je fiets mee te nemen… mij lukt dat niet eens. Laat staan van die grote mega bags.
vuilcontainers
Water is een groot goed. We gebruiken het vaak zonder na te denken. De kraan open en er komt schoon drinkbaar water uit. Hier is dat net een beetje anders. Elk moment van de dag hebben we stromend water, dankzij een groot watervat achter ons huis, waar voldoende water is opgeslagen voor de momenten dat er geen water is. Het water oogt schoon maar is het niet. Gelukkig is er zuiver water te koop, op straat in één van de vele kleine winkeltjes, bij de waterverkoper die door de straat rijdt met een grote tankwagen waar je je eigen fles weer laat vullen of via een speciaal kraantje in huis wat gekoppeld is aan een filter systeem. Wat een zegen dat je kunt kiezen voor gezond water!
Betalen doen we hier met de LEK. We schreven al eens dat er wordt gehandeld in nieuwe en oude LEK. Snappen doen we dat nog steeds niet helemaal. Waarom zou je zeggen dat iets 3000 LEK kost terwijl je 300LEK bedoelt? Maar goed, goed opletten dus …. Maar geld uitgeven lukt wel! Een speciaal betaal momentje is betaling van water en elektra. We gaan dan met een speciaal boekje, wat hoort bij ons huis, naar een klein kantoortje, daar laten we ons boekje zien en berekenen zij wat ons water / energie verbruik is. Daar maken ze een rekensom van en dat betalen we dan contant. Na betaling ontvangen we een paar getallen in onze boekjes en wat stempels en dan kunnen we weer gaan. Altijd op de 23e komt er een medewerker van het energiebedrijf een foto maken van de stand van onze elektriciteit meter. Toevallig zit die meter bij ons aan de binnenkant van het hek, dus moeten wij altijd thuis zijn om hem binnen te laten. Nu mogen we hem ook zelf een foto sturen van de meterstand, wel altijd op de 23e van de maand. De watermeter zit aan de straatkant van ons hek dus daar kan de water-maatschappij-foto-maak-medewerker zelf bij.
Verkeer. Al jong wordt in Nederland aangeleerd dat je links-rechts-links moet kijken voor dat je gaat oversteken. Hier in Tirana blíjf je kijken, want juist op het moment dat je denkt dat je wel kunt gaan komt er toch weer een auto. Een nadeel van goed kijken en wachten totdat er iemand voor je stopt, is dat je heel lang kunt blijven wachten. De meest belangrijke verkeersregel hier, zo leerden we, is: Voorrang krijg je niet, dat neem je! Kortom wacht je moment af en gooi dan je auto er snel tussen en rijd mee met de meute. Met de fiets voelt dat overigens wel erg kwetsbaar.
We kunnen blijven vertellen over van alles en nog wat hier, want alles is nieuw. Maar in de volgende nieuwsbrief willen we ook nog wat te vertellen hebben. Blijf ons dus maar volgen dan komt er steeds een beetje meer verhaal bij.

Vooruit kijken

Na een maand van opstarten, wegwijs worden in de straat, de wijk, de stad en ons huis inrichten is het tijd voor wat meer structuur. En dat hebben we. Met ingang van september hebben we een kinderopvang voor de kinderen gevonden. Abel en Mirjam gaan samen naar dezelfde opvang, ‘kopshti’ genaamd, in de straat achter ons huis. Een moeder en dochter verzorgen daar 5 dagen per week een opvang. Nu gaan ze daar beiden 5x een halve dag naartoe. Wellicht gaat Abel daar in de loop van de maanden ook hele dagen heen, voor nu is dit voldoende. In de middag heeft Abel dan nog ‘wereldschool’. Dat wil zeggen, een van ons volgt samen met Abel een online lesprogramma om de Nederlandse taal te leren. Best even wennen om mama-juf te zijn en geen klasgenootjes om je heen te hebben. Maar we worden er samen steeds beter in.

De ochtenden gebruiken wij om de Albanese taal te leren. Dat gaat best goed. In huis is er niemand die je af kan leiden en onze werkagenda is nog behoorlijk overzichtelijk dus totaal focus! Het is op dit moment veel herhalen van alle stof die we hebben gehad en elke keer een beperkte serie nieuwe woorden. Onze taaldocent is heel tevreden en moedigt ons aan om door te gaan in dit tempo. Heel fijn is dat ze op ong. 1 km van ons huis woont, dus ze komt 2x per week aan huis om les te geven. Dat is echt vele malen prettiger dan online. Ze neemt dan een flinke tas met spullen mee, want de methode die we volgen is memoriserend leren. Van alle woorden zijn er plaatjes en voorwerpen en wordt de uitspraak opgenomen zodat we terug kunnen luisteren. Fase 1 van de lesserie wordt afgesloten met een ‘letter of succes’. Dan wordt alles wat we hebben geleerd uitgestald op de tafel en moeten wij zoveel mogelijk plaatjes benoemen en vervolgens kleine zinnen maken van de woorden die we weten. Een hele leuke en positieve manier om te toetsen wat je al weet. We zijn lekker op dreef! (maar zijn er nog lang niet!)
taalles
kerkdienst bijwonen
De grote zomerstop komt tot z’n eind. De scholen en opvang gaan weer beginnen als ook de kerken komen weer volop in beweging. We hebben al een aantal verschillende gemeenten bezocht en kennis gemaakt met voorgangers en gemeente leden. Mooi om te zien hoe verschillend ze zijn. We bezochten een gemeente waar iedereen vertegenwoordigd was, jong en oud, man en vrouw. Voor ons zo vertrouwd maar we hebben hier ook al gezien dat er soms voornamelijk vrouwen aanwezig zijn dan wel met of zonder kinderen of juist een overgroot deel aan jeugd en jongeren en bijna geen volwassenen/ouderen. Hier ontdekken we nog meer hoe waardevol het is om bij een gemeente te horen, om trouw te zijn in het bezoeken en deelnemen aan de samenkomst.

Door de kleine gemeenschappen zie je veel betrokkenheid en persoonlijk contact. De komende periode hopen we zoveel mogelijk kennis te gaan maken met de verschillende gemeenten. Waar mogelijk sluiten we aan bij gesprekken, overleggen en conferenties. Zo zaten we afgelopen week bij een gesprek tussen een voorganger en de voedselbank. Er is veel armoede in de wijk en de gemeente waar de voorganger graag vanuit de kerk hulp in wil bieden. De voedselbank heeft mogelijkheden, deze worden nu onderzocht. We zijn benieuwd wat er uit gaat voorkomen. Door aan te sluiten bij dit soort gesprekken, of hele andere momenten, hopen we voor onszelf steeds meer overzicht en inzicht te krijgen in welke gemeente waar staat, welke behoeften ze hebben en wat er al gedaan wordt. Onze wens voor nu is dat we ons aansluiten bij een gemeente in de wijk waar we als leden mee zullen gaan leven. Hoe dat precies uit gaat pakken en hoe vaak we in de weekenden of stap zullen zijn naar andere gemeenten gaan we ontdekken.

Wat gaan we de komende tijd doen?

Om nog eens concreet te maken wat we komende tijd gaan doen:
  • We starten deze maand de taalschool 3x per week, naast de lessen die we al hadden.
  • Eind november hebben we een conferentie met de Fokusi gemeenten.
  • Verder is het vooral veel kennismaken en netwerken.
  • Verblijfsvergunning en overige administratieve zaken regelen en afronden.

Bidden en danken

Dankbaar voor 'kopshti' en dat Abel en Mirjam het hier goed hebben

Dankbaar voor 'kopshti' en dat Abel en Mirjam het hier goed hebben
Op de 'kopshti' zijn de leidsters enthousiast over alles wat Abel leert en hoe goed hij het doet. We zijn dankbaar dat hij zijn draai echt gevonden heeft. Mirjam hobbelt lekker achter haar broer aan en doet blij mee.

Dankbaar voor medeleven uit Nederland maar ook gebed voor het gemis van mooie momenten

Dankbaar voor medeleven uit Nederland maar ook gebed voor het gemis van mooie momenten
We zijn God dankbaar dat Hij met ons is in alles en dat er heel veel aan ons gedacht en meegeleefd wordt, dat doet goed. Tegelijk gaan we steeds vaker we mooie momenten in Nederland missen. en dat voelen we.

Bidden voor de taalschool en concentratie bij het leren

Bidden voor de taalschool en concentratie bij het leren
Deze week is dan ook de taalschool gestart. Dat betekend 4x taalles per week, met daarbij het nodige huiswerk/leerwerk. Bidden jullie mee om focus en prioriteit en vooral dat we alles kunnen onthouden en toepassen. We merken steeds vaker dat we de taal al graag meer zouden willen spreken om contacten te maken op straat en in de kerken. We zijn dankbaar dat we de motivatie nog steeds voelen.

Bidden voor een jonge voorganger van een Fokussi gemeente

Bidden voor een jonge voorganger van een Fokussi gemeente
We bezoeken op zondag ook af en toe een andere 'Fokussi' gemeente net buiten Tirana. Willen jullie meebidden voor deze voorganger. Hij is jong, enthousiast maar ook alleen in zijn taak. Hij ziet steeds meer mensen van zijn leeftijd wegtrekken naar de stad of het buitenland, dat raakt hem. Praktisch omdat hij geen helpers meer heeft in de kerk. Maar ook omdat hij zelf zoekend is hoe staande te blijven. Hij heeft een baan van 5 dagen per week om rond te komen en daarnaast een gemeente leiden, dat is bijna niet te combineren. Hij heeft een heldere focus op de jongeren en besteed extra tijd en aandacht aan hen. Hij verlangt ernaar dat zij interesse krijgen in God en geloven;

Dankbaar voor zendingswerkers en groei in Albanië

Vorige week bezochten we een conferentie met verschillende internationale zendingswerkers uit Albanië. Indrukwekkend om te horen hoe lang sommige mensen al in Albanië werkzaam zijn. Bemoedigend om te horen dat de kerken in Albanië na Covid19 voller zitten dan daarvoor. Een droom is, dat er vanuit Albanië ook weer zendingswerkers opstaan die wereld in gaan om van God te getuigen;

Doneerknop

Contact

Johan en Willeke

AEP KP 119
Attn. Fam Vrij (box92)
ZIP 1057 Tirana
Albania

johan@vrijinalbanie.nl
willeke@vrijinalbanie.nl

TFC

p.a. Emmastraat 95
2681 RM Monster
tfc@vrijinalbanie.nl

Colofon

Johan en Willeke Vrij zijn in juli 2022 uitgezonden naar Albanië namens de GZB. U kunt naast meebidden en meeleven ook meegeven. U kunt u gift overmaken op IBAN NL91INGB 0690 7624 45 tnv GZB o.v.v. Vrij in Albanië, AL.3.321.

Voor informatie over of contact met de GZB:
Postbus 28
3970 AA Driebergen
T 0343-512444
E info@gzb.nl
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet